Balklänningar genom tiderna

Det är den tiden på året igen. Balsäsongen är på gång. Det engelska ordet ”Prom” är taget från ordet ”promenade”, och denna stilfulla fest har varit en tradition på High School i USA sedan början av 1900-talet och den började dyka upp i årsböcker på 1930-talet och 1940-talet. Baler blev populära även i Storbritannien, troligen på grund av påverkan av den amerikanska popkulturen. Medan mängder av människor försöker lista ut vem de ska gå med eller undra över vem som inbjuden att åka i den limo som Lisas föräldrar hyrde. Dock är det klädseln som får den största uppmärksamheten. Fantastiska balklänningar finns det gott om.

Balklänningars utveckling och förändring under åren

Detta har varit fallet sedan hoppet, och om du bryr dig ett dugg om bal eller inte, det är verkligen intressant att titta på hur modet för balklänningar har förändrats sedan de tidiga 1900-talet. Från den nätta stil som gällde på 1940-talet still de puffiga balklänningar på 80-talet som påminner dig om Grossie Josie klädsel i Never Been Kissed. Låt oss ta en titt på hur modet för balklänningar har förändrats under åren.

Balklänningar på 40-talet

Vi börjar på 1940-talet eftersom det är svårt att hitta balbilder innan det! Baler och liknande händelser var sällsynt under 1920-talet och 1930-talet på grund av konjunkturnedgången, men på 40-talet fanns det en långsam men stadig ökning av extravagans. Klänningarna var fotsida och kvinnorna såg till att bära sina finaste smycken. Allvarligt talat, ett söt halsband och örhängen var inte tillräckligt. Om du också hade ett armband, ett läckert hårspänne, sjal och handväska så var du förmodligen inte tillräckligt klädd.

50-talet då tonåringen föddes

Tonåringen föddes på 50-talet. Vad menar jag med det? Jag menar att den folkliga kulturen, modet, musiken, etc. började att rikta sig mot tonåringar. Så det är då det här med bal verkligen började ta fart som en amerikansk tradition. Balklänningar på 50-talet var skapta för att betona midjan med ett monterat livstycke och en massiv omfattande kjol. Tyll och underkjol ledde till en kombination skapad i balklänningarnas himmel. Axelbandslösa klänningar var mycket inne, eftersom alla ville se ut som Ginger Rogers eller Elizabeth Taylor. Klänningsfållen föll mellan knäna och anklarna. Håret var krulligt eller så drogs det tillbaka och smyckena var mycket mer minimala än under decenniet innan.

1960-talets balklänningar

Det gjordes väldigt få ändringar i det typiska balutseende under 60-talet. Håruppsättningar var inne. Även om du inte hade tillräckligt med hår för en bikupa, så gjorde flickor vad de kunde för att ge sitt hår så mycket höjd som möjligt. Även de kjolarna i de många balklänningarna var lite mindre omfattande. Antingen var det imperisk midja eller babydoll-stil. Minikjolen började definitivt ta plats i en värld av avslappnad stil. Mycket få flickor bar klänningar ovanför knäet till baler på 60-talet.

1970-talets hippie och glam

Två mycket olika balstilar var populära på 1970-talet, hippie och glam. Den förstnämnda var särskilt populär i början av 70-talet och hippie-tonåringar hade långa, mönstrade klänningar. Senare under 70-talet blev glam, som kom av discoeran, att göra sig känd i form av långa, åtsmitande klänningar gjorda av olika material. Det enda dessa två distinkta utseenden hade gemensamt var håret, och en hel del av det. Flickor med långt hår gungade inte uppsättningar som de gjorde ett decennium tidigare, de lät det flöda.

1980-talets ikoniska balmode

1980-talets balmode är i särklass det mest ikoniska modet i balens historia. Varför? Eftersom det var så over the top och unika, precis som de flesta av stilarna på den tiden. Om dina klänningar inte var blanka med massor av volanger och paljetter så var du inte rätt. helt enkelt Ett stort hår var ett absolut måste. Accessoarer var det inte riktigt så mycket fokus på, men är vi verkligen förvånade? Dessa kläder var nog som de var! Vem skulle bry sig om lite armband?

1990-talets Cami dresses

En hel del av det tidiga 90-talets balmode var oerhört likt 80-talets mode, bara lite mindre glänsande och mer värdigt. Det var inte förrän i mitten till slutet av 90-talet som en distinkt stil uppstod. Cami klänningar, cami klänningar och mer cami klänningar. Medan glamour av 70-talet var tillbaka i stil i ett mer minimalistiskt paket rent övergripande, så var balklänningarna nu mycket mer avslappnade. Fållarna var kortare än någonsin och stora, puffiga klänningar var definitivt inte rätt.

2000-talets baler

För den som hade sin bal under 00-talet kan det vara lite svårt att tänka tillbaka på ett visst balmode från den här tiden. Kom ihåg, det var inte så länge sedan. Men en sak är säker. Den imperiska midjan var tillbaka och nästan allas balklänning hade en. Detta var också höjden av emo och scenstil, som definitivt dök upp på balnätterna över allt. En bal under 00-talet handlade om att omfamna individualitet också, vilket är varför vissa flickor visade upp sig med Converse sneakers till balen under deras kappor. Mycket Avril Lavigne, eller hur? Den mest universella frisyr av denna tid hade håret så rakt som möjligt. Oavsett om du var emo, preppy, indie, eller inte identifierade dig med någon annan scen, så var rakt hår rätt väg att gå. RIP till alla rakpermanentningsmedel som användes väldigt mycket till baler under 00-talet.

Källa: Gurl.com

Lämna en kommentar