Om däck

Vinterdäck

När ska man byta till vinterdäck?

När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck eller dubbdäck. Vinterdäck måste användas under perioden 1 december – 31 mars om det är vinterväglag. Detta gäller vanliga personbilar så väl som tunga fordon. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. Däcken ska vara särskilt framtagna för körning i vinterväglag och vara märkta med M och S.

Vad menas med vinterväglag?

Vinterväglag är det när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på den aktuella platsen.

När får man använda dubbdäck?

Man får använda dubbdäck 1 oktober – 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får dubbdäck även användas annan tid.

Vad gäller för mönsterdjup på vinterdäck?

Mönsterdjup för vinterdäck på personbilar och andra lätta fordon ska vara minst 3 mm över hela däcket. För tunga fordon ska mönsterdjupet vara minst 5 mm på samtliga däck då vinterväglag råder.

Sommardäck

När ska man byta till sommardäck?

Om det inte är eller väntas blir vinterväglag så bör du ha sommardäck 1 april till 31 november. Det är lagligt att använda dubbfria vinterdäck året om men för att få en säker väghållning rekommenderas att man använder däck som är anpassade för sommar.

Vad gäller för mönsterdjup på sommardäck?

Sommardäck ska ha ett mönsterdjup om minst 1,6 mm i hela däckets huvudmönster. För att friktionen ska bli tillräckligt bra, även på våta vägbanor, bör mönsterdjupet inte vara mindre än 3 mm.

Övrigt om däck

Vad betyder hastighetsindex?

Hastighetsindex är en däckbeteckning som märker upp vilken hastighet däcket klarar på ett korrekt sätt. Ett exempel är t.ex. däckmärkningen 205/55R16 91W, 91W i slutet anger hastighetsindex som enligt tabellen nedan innebär en maxhastighet om 270 km/h.

DäckmärkningMax hastighet
C60 km/h
D65 km/h
E70 km/h
F80 km/h
G90 km/h
J100 km/h
K110 km/h
L120 km/h
M130 km/h
N140 km/h
P150 km/h
Q160 km/h
R170 km/h
S180 km/h
T190 km/h
U200 km/h
H210 km/h
V240 km/h
W270 km/h
Y300 km/h
ZR(Y)>300 km/h

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *