Viktminskning – Träningsprogram

Bästa viktminskning tips

Börjar dina kläder kännas för små eller visar vågen att du lagt på dig några extra kilon? Du kanske har försökt att gå ner i vikt länge men inte lyckats. Här tänker vi hjälpa dig på traven, men det största jobbet måste du själv göra. Vill du gå ner snabbt i vikt är det disciplin, motion och bra kost som gäller. Det finns egentligen inga genvägar.

LCHF dieten

Det finns många olika dieter, som alla sägs vara bättre än de andra, och de kan självklart fungera på vissa personer, och då ska de naturligtvis hålla sig till dessa. En populär diet just nu är LCHF, low carb, high fat, eller som man också säger, lågkolhydratkost, och här tar man bort kolhydraterna, dvs ris, bröd, potatis, pasta, socker och annan stärkelse. Med lågkolhydratkost ska du ersätta energin från kolhydrater med energi från bra och nyttiga fetter som smör, olivolja, kokosolja, riktig 40% grädde, fullfet crème fraîche nötter m.m.Funkar för 99% av alla människor om man gör rätt. Tyvärr har begreppet LCHF blivit väldigt laddat och det är många som försöker profitera på det. LCHF handlar i grunden om att använda bra och naturliga råvaror, tillagade från grunden, av dig själv. Inga kraftigt processade halvfabrikat duger här då de aldrig är LCHF. Säljs något som LCHF i affären så är det garanterat INTE LCHF, tänk på det!

5:2 dieten

Sedan har vi 5:2 dieten. Här äter man som vanligt 5 dagar i veckan och de 2 andra dagarna ska man hålla sig till 500 (kvinnor) eller 600 (män) kalorier. Ett exempel på en fastedag kan vara 2 ägg med skinka och kaffe, vatten eller
te till frukost, och fisk eller kött med grönsaker till lunch. Andra dieter som många provar är t ex GI-dieten och Atkins-dieten, och det kommer även nya med jämna mellanrum. Känner du för att prova någon av dessa, då ska du göra det, valet är ditt.

Du kan även som vi skrev tidigare hitta ditt eget sätt att gå ner i vikt. Det gäller bara att ha lite ”sunt bondförnuft”. Här behöver du inte ta bort något, du kan äta vad du vill men du minskar ner portionerna. Har du t ex ätit 3-4 potatisar förut minskar du ner dessa till 1-2 . Istället för 2-3 dl pasta nöjer du dig med 1 dl. Ät mer grönsaker.

Ät inga stora portioner på kvällen. Sätt en gräns vid kl 18 eller 19 att därefter ska det inte ätas något.

Du måste röra på dig. Sitt inte i soffan och klaga på att du inte går ner i vikt.

Svält inte. Du får bara huvudvärk och blir på dåligt humör, och när du väl äter sätter det sig fast på en gång på din kropp.

Du får fuska ibland. Äter du en bakelse eller chips med fet dip, eller något annat onyttigt, gå bara på en extra lång promenad.

Tycker du att någon annan diet har några bra punkter kan du såklart ta del av dessa.

Drick vatten, mycket vatten, minst 2 liter om dagen.

Gör ett matschema för en vecka i taget. Du slipper fundera varje dag på vad du ska äta, och då är risken stor att du tar till något snabbt och onyttigt.

Ät frukt och fullkornsprodukter. Det håller igång magen och du får en bra mättnadskänsla.

Motion för viktminskning

Hitta ett motionssätt som passar dig. Det är viktigt att du tycker om och trivs med det du ska göra. Om det inte känns bra, kommer du förmodligen att hoppa över träningen, och det är ju såklart inte alls bra. Har du bra avstånd till jobbet kan du börja med att cykla eller promenera dit.

Hitta något som får dig att svettas, för när du svettas ökar din ämnesomsättning och det är då du bränner kalorier. Du kan kanske börja med att lyfta tyngder, det sägs vara ett riktigt bra sätt att bränna fett. Börja med lättare vikter och öka på efter hand. Spinning är en riktig fettförbrännare, likaså boxning. Det finns så många olika träningssätt och träningsprogram och du kommer att hitta din favorit. Komihåg att promenera mycket. Känner du dig rastlös eller får ett plötsligt sötsug, gå genast ut på en rask promenad.

Regler och rutiner

Om du håller dig till de regler och rutiner du bestämt dig för kommer du snart att se resultat. Är det något du känner att du vill ändra på så gör du det. Du måste känna att det är för din skull du gör detta och då är det viktigt att allt känns bra. Du vet att du får din belöning till slut och på vägen dit ska du känna dig nöjd med dig själv. Det är fullt möjligt att gå ner ett antal kilo i månaden och när du ser att det verkligen händer sporras du av detta och allt känns så mycket bättre.

Med hjälp av BMI, Body Mass Index, kan du räkna ut vad som är din idealvikt. Det får du genom att ta din vikt i kg, delat på din längd gånger längd. Siffran du får fram då visar vad du bör göra.

BMI, Body Mass Index

Under 16 = kraftig undervikt
Mellan 16- 18,5 = undervikt
Mellan 18,5-25= normalvikt
Mellan 25 -30= övervikt
Mellan 30-35= kraftig övervikt
Över 35= fetma

Vill du gå ner i vikt ska du slopa alkoholen. Kroppen ser alkohol som ett gift och när du dricker vill kroppen bryta ner det, och orkar då inte samtidigt bryta ner fett och kolhydrater. Kalorierna omvandlas då till fett som stannar kvar på kroppen. Alkoholen torkar ut din kropp, och i samband med detta försvinner även mineraler såsom zink, magnesium och kalcium, ämnen som är viktiga för din kropp.

Alkoholen gör dig även mer hungrig dagen efter, du mår ofta dåligt och blir slö och då är risken stor att du äter sådant som inte är lämpligt när du vill gå ner i vikt. Därför bör du hoppa över alkoholen.

Mat med mineraler och vitaminer

Här nedan kommer en lista på bra och viktvänlig mat som innehåller mycket vitaminer och mineraler.

Grönsaker. T ex rödbetor, broccoli, alla sorters kål, avokado, oliver, spenat mm. Du kan i princip äta alla slags grönsaker.

Likaså frukter. Du kan äta alla sorter, men kom ihåg att de innehåller fruktsocker. Äpplen, melon, hallon, olika bär, fikon, apelsin, citron mm

Alla sorters örter och kryddor. Sprängfyllda med goda vitaminer.

Nötter av alla slag. Innehåller nyttiga fetter och är proteinrika.

Fisk och skaldjur. Lax, tonfisk, räkor, musslor mm.

Alla bönor och baljväxter. Proteinrika och mättande.

Ägg. Innehåller det mesta din kropp behöver.

Kött, kyckling, lamm och kalkon.

Mejeriprodukter.

Spannmålsprodukter. T ex fullkornsvete, bovete, hirs, råg, quinoa mm.

Grönt te anses vara bra för viktminskning. Det sätter fart på ämnesomsättningen och ökar din energi. Det innehåller antioxidanter och många andra nyttiga ämnen.

Sätt upp ett mål, ett datum för när du ska ha nått din önskade vikt. Det kan vara 2 månader eller ett halvår, beroende på hur mycket du vill gå ner. Med detta mål och med rätt inställning kommer du att klara detta. Lycka till.

Lämna en kommentar